Normaliter laat het aanbod over oktober al een forse stijging zien voor koopfestijnen rond Singles Day, Black Friday, Cyber Monday en Kerstmis, maar die zijn nu uitgebleven. Het vrachtaanbod over de maand oktober daalde met 3,5%, terwijl de beschikbare capaciteit met 2,2% steeg, aldus topman Alexandre de Juniac van de IATA.

De voormalige president directeur van Air France – KLM wijst er verder op dat dit jaar de annalen in zal gaan als het zwakste jaar sinds de economische crisis van 2010/2011. De analisten wijzen er verder op dat de marktvraag zwak blijft, ofschoon het niet zo slecht was als in september van dit jaar toen de afname op 4,4% lag.

Afrika

In totaal heeft de sector nu twaalf maanden van krimp achter zich. Daarnaast groeit al bijna anderhalf jaar de beschikbare vrachtruimte sneller dan de vraag naar capaciteit, aldus de experts van de IATA. Slechts de Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen zagen in oktober het aantal verkochte vrachttonkilometers stijgen (12,6%) en waren daarmee de uitzondering in de vervoerstabellen van de luchtvaartorganisatie.

Bij de Europese concurrentie nam het vrachtvervoer met 1,5% af, tegen 3,3 % in september, terwijl in Noord-Amerika de carriers 2,4% minder vrachtkilometers aflegden in oktober. Het grootste verlies kwam voor rekening voor de Aziatische luchtvaartmaatschappijen die het vrachtvervoer met 5,3% zagen slinken, hoofdzakelijk door de onlusten in Hongkong en de handelsoorlog tussen China en de VS, aldus IATA.