De prijs werd overhandigd door Sjoerd van Loon (links op de foto), de eerste winnaar van de luchtvrachtprijs, aan de managers Lex Werkhoven (midden) en Jeroen Benda van Cargonaut. Volgens de jury maakt het non-profitbedrijf, dat grotendeels eigendom is van de vrachtbedrijven op Schiphol, al meer dan 30 jaar via digitale innovaties bijna onzichtbaar de toppositie van de Nederlandse luchtvracht in Europa mogelijk.

Draaischijf

De jury wees er verder op dat Cargonaut al sinds de oprichting in 1986 onderdeel uitmaakt van ‘het motorblok’ van Schiphol Cargo, waarbij het steeds meer de draaischijf is geworden in de communicatie tussen overheidsinstellingen als de douane en het bedrijfsleven op de luchthaven.

Daarbij wordt er in het buitenland vaak met een enige afgunst gekeken naar de voortrekkersrol die Schiphol in het dataverkeer op vrachtgebied in Europa speelt via de diensten van Cargonaut. ‘Een goede en snelle data-uitwisseling maakt steeds meer het verschil in de snel veranderende luchtvrachtmarkt en kan er onder meer voor zorgen dat Schiphol als mainport in Europa op vrachtgebied ook in de toekomst een marktleider blijft. Cargonaut speelt in deze verdere transitie van Schiphol tot ‘cargo smartgate’ een sleutelrol, aldus de jury.