Daarbij wil Schiphol van Cargonaut in de toekomst een ‘uitvoerend agentschap’ maken. Die nieuwe rol vereist een meerderheidsbelang in het bedrijf, schrijft de luchthaven in een mededeling op haar website.

De Schiphol Group bezit nu een minderheidsbelang van 38.84% in Carganout, dat in 1986 is opgezet om als non-profit organisatie het dataverkeer tussen de vrachtbedrijven en de overheidsautoriteiten op de luchthaven te beheren. De meerderheid van de aandelen is nog steeds in handen van de vrachtbedrijven op Schiphol.

Verbetering

Schiphol meldt dat het met het oog op het groeiend volume aan luchtvrachtdata een grotere rol wil spelen in de data-uitwisseling tussen de logistieke bedrijven en de overheidsinstanties op de luchthaven en in de keten.

Daarnaast hebben gesprekken met de Douane en het ministerie van Infrastructuur Schiphol Group opgeleverd dat er ‘ruimte voor verbetering’ is in de informatie-uitwisseling op de luchthaven. ‘In het belang van de vrachtgemeenschap is Schiphol bereid daarin een meer actieve rol te nemen’, schrijft het bedrijf.

Onderzoek

De luchthaven laat nog door een externe consultant nader onderzoeken ‘welke investeringen noodzakelijk zijn’ om de informatie-uitwisseling op Schiphol op een hoger plan te tillen. Het zal dan afhankelijk van de adviezen nog voor het einde van het jaar de vrachtsector nader informeren.