Eerder deze maand bevestigde topman Dick Benschop van de Schiphol Group al de plannen voor een ‘aparte reservering voor vrachtvluchten’ op de nationale luchthaven. ‘Het is helder dat er iets moet gebeuren’, aldus Benschop.

In een toelichting daarop zegt Van der Windt dat Schiphol in overleg met diverse partijen momenteel werkt aan de realisatie daarvan. Een onderdeel van ‘deze structurele oplossing’ is een aparte pool voor vrachtvluchten in de capaciteitsdeclaratie volgend jaar voor de luchthaven. Daarmee is het fundament gelegd voor de vrachtpool. Van der windt kan daarbij nog niet zeggen of er concreet geopteerd wordt voor 3,5% van alle 500.000 toegestane vliegbewegingen op Schiphol of voor 4%.

Bouwsteen

Volgens de topmanager van Schiphol is het van groot belang dat Schiphol een vrachtpool krijgt. ‘Wij zitten op luchthaven met een unieke propositie waarbij meer dan de helft van alle vracht met vrachtvliegtuigen wordt aangevoerd. Als je dat niet behoudt, verdwijnt ook een deel van onze vrachtpositie. Daarnaast is vracht een belangrijke bouwsteen voor de winstgevendheid van een deel van de intercontinentale passagiersvluchten. Haal je dat steentje weg, dan wordt straks ook een deel van die passagiersvluchten financieel minder interessant.’

Van der Windt heeft geen specifieke cijfers over het percentage intercontinentale passagiersvluchten op Schiphol dat verliesgevend wordt als de aanvoer van vracht stokt. Uit algemene cijfers van de internationale luchtvaartorganisatie IATA blijkt dat vracht mondiaal 10-15% bijdraagt aan de totale winstgevendheid van luchtvaartmaatschappijen, zegt zij.

Urgentie

Over de eerste negen maanden van dit jaar verloor Schiphol rond 13% van het aantal vrachtvluchten. Dat aantal is de laatste maanden minder sterk aan het afnemen en lag over de maand september op 6%. ‘Het neemt minder sterk af, maar de urgentie blijft’, aldus Van der Windt.

Op het Luchtvrachtcongres op  28 november van Nieuwsblad Transport staat het onderwerp vrachtpool centraal. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op: https://events.nieuwsbladtransport.nl/luchtvrachtcongres-2019/registratie/