Het dochterbedrijf van Alphabet (bekend van onder meer Google) is het eerste bedrijf in de VS dat een vergunning heeft gekregen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA om op commerciële basis pakketjes via drones direct bij Amerikaanse huishoudens af te leveren.

Walgreens en Sugar Magnolia zijn daardoor ook direct de eerste retailers die hun goederen via drones laten afleveren. Het toestel wordt ingezet voor de last-mile delivery in de stad Christiansburg. Normaliter werden hiervoor trucks en bestelauto’s gebruikt.

Luchtpost

De eerste levering via luchtpost bevatte onder meer een verjaardagscadeau via FedEx Express en een pakket met tissues, water en hoestsnoepjes van drogisterijketen Walgreens. Daarnaast gaan de Wing-drones pakketjes afleveren van de plaatselijke keten voor onder andere chocola van de webshop van Sugar Magnolia.

De drones van Wing worden aangedreven via twaalf propellers, aangevuld met twee vleugels met elk een eigen propeller. De drones hebben een lengte van 1,3 meter en een spanwijdte van 1 meter. Ze kunnen pakketjes met een gewicht van maximaal 1,5 kilogram dragen en tot aan twintig kilometer afleggen. De maximale snelheid bedraagt 113 kilometer per uur.

Afleverplek

Bij een aflevering blijft de drone op een hoogte van zo’n zeven meter zweven om vanaf daar het pakketje naar de afleverplek te laten zakken. Gebruikers krijgen het advies op een afstand van minimaal twee meter te blijven. De drone bevat een camera als back-up voor gps, maar Wing benadrukt dat deze naar beneden is gericht en niet op objecten kan worden gericht.

Wing kreeg in april de vergunning van de Amerikaanse Federal Aviation Administration om drones in te zetten voor de bezorging.