Dat zegt president Aart van Bochove van Martinair, de opvolger van oprichter Martin Schröder, na overleg met de aandeelhouders KLM (50%) en de Nederlandse rederij. Door het veto uit Brussel kan de nationale luchtvaartmaatschappij de grote concurrent op vrachtgebied niet inlijven.

De bezwaren van Brussel hebben de betrokken partijen zeer verrast, zegt de Martinair-topman. ‘Wij zijn binnen de internationale burgerluchtvaart met een 70-ste plek als Martinair toch een relatief klein bedrijf’, aldus Van Bochove.

Hij gelooft dat de participatie van een sterke financiële partner nu het enige ‘realistische alternatief’ is voor Martinair, aangezien de verkoop van het Nedlloyd-belang aan een andere luchtvaartmaatschappij door de huidige aandeelhouders al is afgewezen.

‘De geschiedenis leert dat het toelaten van een bedrijf dat al hetzelfde doet, niet verstandig is. Het biedt geen toegevoegde waarde en het is niet goed voor de verhoudingen’, aldus Van Bochove destijds.