Nederland kocht dit voorjaar voor bijna 750 miljoen euro 14% van de aandelen in het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf, om met dat forse minderheidsbelang rechtstreeks invloed te krijgen op de ontwikkelingen binnen de holding en zo de belangen van KLM op lange termijn ‘goed te waarborgen’.

De Tweede Kamer vond vorige week dat daar nog niks van te merken was. Luchtvaartwoordvoerder Jan Paternotte (D66) noemde het wrang dat KLM er de laatste maanden juist slechter voor is komen te staan.

Gelijkwaardigheid

Hoekstra zei tijdens de Algemene Beschouwingen deze week in de Kamer ‘wel degelijk het grote verschil met de periode hiervoor’ te merken binnen de holding. ‘We zijn nu in de fase waarin we de puntjes op de i zetten ten aanzien van een aantal vragen die te maken hebben met de governance’, aldus de minister. Volgens Hoekstra kan dit door het bezit van de aandelen ‘in volstrekte gelijkwaardigheid’ gebeuren met de andere grote aandeelhouder, de Franse overheid.

Hoekstra vroeg de Tweede Kamer om meer geduld om het minderheidsbelang ook aan de onderhandelingstafel om te zetten in meer invloed. ‘Een onderhandelaar die haast heeft, zou zichzelf zomaar tekort kunnen doen. Zeker omdat we zien dat het speelveld echt is veranderd.’