Goederen die onder de heffing van 25% vallen zijn verder: Schotse en Ierse whisky’s, Franse wijn, olijven, boter, yoghurt en diverse varkensproducten uit verschillende Europese landen. In eerste instantie wilden de VS ook voor producten van leer heffingen opleggen, maar daar is van afgezien. Hiermee blijven luxemerken als Givenchy en Louis Vuitton buiten schot.

Groen licht

De Amerikanen kregen woensdag groen licht van de Wereldhandelsorgansatie (WTO) om strafheffingen op te leggen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen als vergelding voor illegale Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. Het gaat om de grootste strafheffing die ooit is goedgekeurd door de WTO.

De VS en de EU bestoken elkaar al sinds 2004 met aanklachten wegens vermeende staatssteun aan de luchtvaartindustrie. Washington stelt dat Boeing tientallen miljarden dollars aan omzet is misgelopen door de steun aan zijn Europese concurrent.

Tegenheffingen

De WTO heeft eerder ook al vastgesteld dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing onrechtmatig is gesubsidieerd, maar voor tegenheffingen door Europa moet volgens diplomaten nog een maand of negen worden gewacht. Die zullen volgens de WTO-regels lager zijn dan 7,5 miljard. In april maakte de Europese Commissie al een lijst openbaar met Amerikaanse producten waarop hogere tarieven kunnen worden geheven.

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström zegt in een reactie dat tariefsverhogingen die de VS invoert, kortzichtig en contraproductief’ zouden zijn. Zij stelt dat het wederzijds opleggen van heffingen ‘alleen maar schade toebrengt aan bedrijven en burgers aan beide kanten van de Atlantische Oceaan, en aan de wereldhandel en luchtvaartindustrie’. De Zweedse blijft aandringen op een ‘eerlijke en evenwichtige oplossing’.