Dat stelt de Nederlandse vrachtanalist WorldACD in zijn laatste maandrapport. Volgens de consultant is de hoop dat de mindere afname in juli de eerste tekenen van een herstel zouden kunnen zijn in de tweede helft van dit jaar, nu alweer vervlogen.

Behalve de verdere volumedaling zag de luchtvrachtsector de gemiddelde opbrengsten in dollars met 9,4% afnemen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De meeste regio’s in de wereld lieten een fors verlies zien, aldus WorldACD. Alleen Afrika was een uitzondering met een lichte volumegroei van 1,6%. Qua inkomsten daalden de gemiddelde opbrengsten in dollars het hardst in Europa (-15,3%). Azië volgde met -11,6%.

Martinair

Volgens de analist daalde het vrachtvolume over de eerste acht maanden van dit jaar in de mondiale luchtvrachtmarkt met 5% en daalden de gemiddelde opbrengsten met ruim 7% voor het generieke luchtvrachtvervoer.

In de categorie speciale vervoersdiensten, waaronder het vervoer van farmaceutica, lag het prijsverval met 3,8% een stuk lager. Alleen in het bloemenvervoer, een segment waarin Martinair actief is, steeg de marge nog licht, met 1%.