Het werk wordt vanaf 13.00 uur voor vier uur neergelegd, zo meldt de bond. De vorige twee acties duurden twee uur, maar werkten nog de hele dag door in het vliegschema. Toen begonnen de acties al in de ochtend.

De vakbond onderhandelt al maanden met KLM over een nieuwe cao voor het grondpersoneel, waar vijftienduizend medewerkers onder vallen. FNV zet in op een loonsverhoging van 4% per jaar, meer medewerkers in vaste dienst en betere roosters.

‘Het grondpersoneel wil niets liever dan de reizigers een fijne reis bezorgen. Deze staking is dan ook helemaal de verantwoordelijkheid van de KLM-directie’, stelt bondsbestuurder Jan van den Brink.

Nieuw loonbod

De luchtvaartmaatschappij heeft de bonden een nieuw loonbod gestuurd met een loonsverhoging van 7% bij een cao-looptijd van twee jaar en negen maanden. Ook is er een alternatief op tafel gelegd met een loonsverhoging van 8,5%, maar met aanpassing van de winstdelingsregeling.

Volgens de luchtvaartmaatschappij hebben de bonden Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC), FNV Cabine en FNV Grond het eindbod voor grond- en cabinepersoneel afgewezen. ‘KLM vindt dat onbegrijpelijk’, meldt het bedrijf in een verklaring. Vakbond VNC beraadt zich nog op acties.

Onbegrijpelijk

KLM noemt de aangekondigde staking onbegrijpelijk en onnodig. Een woordvoerder zegt dat een eindbod is bereikt en dat daarnaast een alternatief op tafel ligt met een aanpassing van de winstdelingsregeling. ‘Dat is een fantastisch bod.’ De maatschappij wil graag verder praten met de bond, ook omdat de staking ‘tientallen miljoenen euro’s’ per dag kost.

Verder vindt de zegsman van KLM het flauw dat de verantwoordelijkheid voor de overlast volledig op de vliegmaatschappij wordt afgeschoven. ‘Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.’ Hoeveel vluchten uitvallen wordt dinsdag berekend. Vermoedelijk ontspringen ochtendvluchten de dans.