De twee luchtvaartmaatschappijen zullen de verliesgevende binnenlandse vrachtdiensten op drie regionale luchthavens (Daegu, Cheongju en Gwangju) vanaf oktober staken.

Korean Air zag het vrachtvervoer in tonkilometers met bijna 11% dalen over het eerste halfjaar door de mindere vraag aan vrachtcapaciteit in de wereld en de handelsoorlog tussen de VS en China. Daarnaast daalde de waarde van de landelijke munt, de Won, tegenover de dollar sterk. Dat laatste maakte de brandstofinkopen, die worden afgerekend in dollars, een stuk duurder voor de Koreaanse maatschappijen.

Aan de grond houden

Korean Air is een van de grootste vrachtvervoerders van Azië met 23 freighters, waarvan twaalf B777F’s en elf B747F’s. In het derde kwartaal van vorig jaar zag de vrachtmaatschappij zich al gedwongen om twee vrachtjumbo’s voor onbepaalde tijd aan de grond te houden.