In aanwezigheid van president Donald Trump werd deze week de deal ondertekend in het Witte huis door Boeing en de vrachtmaatschappij uit de Golfstaat Qatar. Met 23 vrachtvliegtuigen, hoofdzakelijk B777F’s, is Qatar Airways met de nieuwe bestelling hard op weg een van de grootste luchtvrachtvervoerders van de wereld te worden. In 2003 had de maatschappij slechts de beschikking over drie kleine A300-600 vrachtvliegtuigen.

Vrachtjumbo

De B777F’s (capaciteit 102 ton) is langzaam bezig de vrachtjumbo’s als het werkpaard in het intercontinentaal vrachtvervoer te verdringen. Boeing krijgt nog maar weinig orders binnen voor de nieuwe B747-8F en er gaan al enige tijd geruchten dat de productielijn van deze laatste versie van de vrachtjumbo wel eens stopgezet kan worden binnen enkele jaren.

Qatar Cargo zag het vrachtvolume door de gestage vlootuitbreiding vorig jaar groeien met 10%. Dit voorjaar werden verder Guadalajara (Mexico) en Almaty (Kazachstan) aan het netwerk toegevoegd.