Veel inwoners van de stadsdelen Zuid en Nieuw-West schrokken in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 02.20 uur wakker door het laag overvliegend vrachtvliegtuig, dat door Martinair wordt gehuurd van moederbedrijf KLM. ‘Ik dacht dat het vliegtuig naar beneden kwam’, vertelt een geschrokken bewoner aan de stadszender AT5.

Herrie

De vrachtvlucht steeg op vanaf de Kaagbaan en ging boven Amsterdam Zuid linksaf in de richting van IJmuiden. Het vliegtuig (de PH-CKB Leeuwin) maakte boven Amsterdam zoveel herrie, dat enkele bewoners dachten dat het toestel zou neerstorten. ‘Ik ben niet snel bang, maar het leek echt of het misging’, vertelt een vrouw aan de lokale tv-station.

De B747-400F van Martinair was op weg naar de Braziliaanse bestemming São Paulo, maar was volgens een woordvoerder van Schiphol te laat vertrokken. Het vrachtvliegtuig zou om 22.00 uur opstijgen van Schiphol, maar om onduidelijke redenen werd de vlucht uitgesteld tot diep in de nacht. Schiphol kent in tegenstelling tot bijvoorbeeld concurrent Frankfurt Airport nog een beperkt aantal nachtvluchten, waarvan de historische rechten hoofdzakelijk in handen zijn van de homecarrier KLM. Normaliter gaat het om dure slots die niet worden gebruikt voor vrachtvluchten. Overigens gaan er steeds meer stemmen op om ook voor Schiphol een nachtverbod in te voeren.

De luchthaven zegt intussen een onderzoek te zijn begonnen waarom de B747 van Martinair zo laat is vertrokken en of dit in de toekomst kan worden voorkomen.