Hij laat dat hoogstwaarschijnlijk over aan directielid Thomas Kern, die de laatste tijd namens Panalpina de acquisitiegesprekken met de Denen leidde. Ulber meldde eind vorig jaar onder druk van diverse aandeelhouders op te willen stappen bij de komende algemene aandeelhoudersvergadering van 9 mei, maar de verwachting was dat hij na het recente akkoord over de overname van Panalpina nog enkele maanden als voorzitter zou aanblijven om de afwikkeling van de verkoop te begeleiden.

Stemrecht

Volgens analisten zal Thomas Kern al volgende maand als nieuwe bestuursvoorzitter de komende aandeelhoudersvergadering gaan leiden. Het is intussen ook duidelijk geworden dat er geen aanpassing komt van het stemrecht voor de aandeelhouders van Panalpina. Grootaandeelhouder, de Ernst Goehner Stiftung (46%), behoudt zijn oude rechten, waardoor het min of meer een veto-recht had. De overige aandeelhouders behouden maximaal een stemrecht van 5% in de Zwitserse expediteur.

Een nieuwe stemrechtverdeling was door het akkoord rond de verkoop, waarbij 70% van de Panalpina-aandeelhouders betrokken waren, ook overbodig geworden. De Zwitserse expediteur komt daardoor voor een bedrag van 4,1 miljard euro in handen van DSV. De Ernst Goehner Stiftung wordt via de deal, die deels in aandelen DSV wordt betaald,  de grootste aandeelhouder van de Deense netwerkexpediteur.

Bonus

In totaal komt de overnamesom neer op een bonus voor de aandeelhouders van meer dan 40% op de beurskoers van Panalpina van begin van dit jaar. DSV betaalt dan ook de hoofdprijs. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de aandeelhouders van Panalpina het dit jaar zonder dividend-uitkering moeten stellen. Die komt er niet, heeft de directie deze week aan de vooravond van de algemene aandeelhoudersvergadering al laten weten.

Peter Ulber: