Het groot aantal afhandelaars zorgt voor te veel druk op het personeel waardoor incidenten, zoals bijna-botsingen, vaker voorkomen, aldus Schiphol-specialist en SP-Kamerlid Cem Laçin van de SP. Minister Van Nieuwenhuizen (infrastructuur) heeft tijdens het overleg toegezegd met Schiphol te gaan praten over het terugbrengen van het aantal afhandelaars.

Arbeidsomstandigheden

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft eerder in een rapport geadviseerd om het groot aantal afhandelingsbedrijven op de luchthaven te verminderen. Laçin neemt dat advies over. Hij wijst er tegenover de regionale omroep NH Nieuws op dat het groot aantal afhandelaars voor veel concurrentie zorgt met verslechterde arbeidsomstandigheden als gevolg. ‘Door het hele aanbestedingscircus op Schiphol zie je dat mensen steeds minder tijd, ruimte en collega’s hebben, maar wel hetzelfde werk moeten doen. En dat gaat knellen.’

Schiphol zegt tegenover de regionale zender niets te zien in het terugbrengen van het aantal afhandelaars op de luchthaven. De luchthaven wijst er op dat door de afhandelaars aanvullende afspraken zijn gemaakt voor het onderling gebruik van materieel binnen de bedrijfstak. Daardoor is het aantal voertuigen op het platform sterk verminderd en daardoor ook het risico op een incident.