Met een bescheiden vrachtcapaciteit van 1,5 tot 2,5 ton speelt het passagiersvliegtuig slechts een bescheiden rol in het post-en expresvervoer, stellen experts. Daarbij moet die capaciteit ook nog worden gedeeld met de bagage van de passagiers. Amerikaanse vervoersgegevens laten verder zien dat de gemiddelde belading van dit type vliegtuig per vlucht op slechts enkele honderden kilo’s uitkomt.

Ongeluk

Vorige week stortte een B737 MAX neer in Ethiopië vlak na het opstijgen. Bij de crash kwamen alle 157 inzittenden om. Het was het tweede tragische ongeluk met dit type passagiersvliegtuig in vijf maanden.

De allernieuwste B737 is qua vrachtcapaciteit vergelijkbaar aan die van de voorganger, de B737-800, dat onder meer op grote schaal bij de Ierse budgetvlieger Ryanair vliegt. Deze zogeheten narrow-body vliegtuigen (een gangpad) beschikken verder over een kleine vrachtdeur in de buikruimte. Daardoor is de maximale gewicht per zending beperkt tot 150 ton. Een vrachtversie van de B737 MAX is door de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing nog niet geproduceerd.