De gemiddelde vrachttarieven tussen Europa en de VS (ijkpunt de route tussen Frankfurt Airport en New York) daalden in februari met bijna een kwart (23%) naar een kilotarief van 2,35 dollar per kilo. Daarmee heeft de zwakke vraag naar capaciteit in de markt een direct gevolg gehad op de actuele prijzen in de sector.

Seizoenseffecten

Tussen de Noord-Amerika en Azië (Hong Kong Airport en New York) namen de vrachtprijzen met 2,2% af naar 3,54 dollar per kilo. Het is de daarmee de derde achtereenvolgende maand dat het tarieven inleveren. Een aanwijzing dat de afname niet alleen maar met seizoenseffecten kan worden verklaard.

De vrachtprijzen vanaf Azië naar Europa hielden intussen wel stand en stegen in februari met 2,8% naar 2,61 dollar per kilo, tegen een groei van meer dan 10% een jaar geleden. Vergeleken met de maand januari (+5.6%) is echter sprake van een mindere groei, die volgens TAC deels te verklaren is door het Chinese Nieuwjaar.