De stichting wil daarmee haar controle op de expediteur in de overnamestrijd rond DSV verstevigen en een dreigende overname door de Denen definitief blokkeren. Indien het voorstel wordt aangenomen komt onder meer de stemrechtbeperking van 5% geheel te vervallen.

Die stemrechtbeperking werd in 2005 bij de beursgang van Panalpina vastgelegd en zorgde ervoor dat behalve de voormalige eigenaar EFS, dat 46% van de aandelen bezit in Panalpina, de overige grootaandeelhouders slechts een maximaal stemrecht van 5% kunnen verwerven in Panalpina.

Aanvechtbaar

Volgens diverse grootaandeelhouders die een overname door DSV wel zien zitten, waaronder het Scandinavische Cevian, is die regel juridisch aanvechtbaar en zou ook EFS zijn stemrecht moeten reduceren naar 5%.

Om deze maatregel voor te zijn, heeft de stichting samen met de directie van Panalpina voor de tegenaanval gekozen en het one share, one vote-systeem voorgesteld. Volgen Cevian pakt dit laatste voorstel ook negatief uit voor de minderheidsaandeelhouders en andere belanghebbenden in Panalpina.

Lees de eerdere berichtgeving van Nieuwsblad Transport over het overnamegevecht tussen DSV en Panalpina: