Eind oktober van het vorig jaar liet de top van Aviapartner weten dat het via de Wet Continuïteit Ondernemingen bescherming zocht tegen haar schuldeisers. Een door de rechtbank aangestelde bewindvoerder zoekt sindsdien naar een oplossing voor het verliesgevende bedrijf, waarbij gekeken wordt naar allerlei scenario’s, waaronder een doorstart als enkel en alleen bagage-afhandelaar of als vrachtbedrijf, een partnerschap met derden en of een (deel)verkoop. Deze laatste optie ligt het meest voor de hand.

Volume daalde

Aviapartner Oostende zag het vrachtvolume de laatste jaren slinken van 110.000 naar 23.000 ton. Het verlies in 2017 van het bedrijf, dat veertig medewerkers telt, lag op een half miljoen euro. Naast een teruglopend vrachtaanbod na het verlies van vrachtmaatschappij ANA aan Luik Airport kampt het bedrijf met veel verouderd afhandelingsmateriaal en een groot aantal verliesgevende contracten.

Aviapartner Oostende heeft ook ruzie met de vakbonden. Eind vorig jaar dreigde vakbonden het werk nog stil te leggen bij de afhandelaar, maar begin dit jaar werd alsnog een akkoord met de directie gesloten over betere arbeidsvoorwaarden.

Enige hoop

Ofschoon er met de recente komst van Amerikaanse Kalitta Airways op vrachtgebied weer enige hoop is voor de vrachtafhandelaar, ligt de toekomst vooral in een overname, stellen experts in de vrachtafhandeling. Aviapartner is de enige afhandelaar op de West-Vlaamse luchthaven. Een sluiting van het bedrijf zou betekenen dat niet langer vracht kan worden afgehandeld op Oostende Airport.

Volgens secretaris Birger Victor van de vakbond ABVV is de onzekerheid onder het personeel van Aviapartner Oostende al jaren groot en hoopt hij op een goede oplossing voor de toekomst en het personeel van het vrachtbedrijf.

‘De gerechtelijke bescherming is tot ergens begin maart. Vanwege het feit dat die al een paar keer met een week is verlengd, concluderen partijen dat er nog concrete onderhandelingen lopen met een aantal geïnteresseerde bedrijven. Dat is positief.’ Hij wijst er verder op dat bij het vinden van een een koper  ‘het maximale behoud van werkgelegenheid’ de doorslag geeft.

Bron foto: Wikimedia / Rafaël Delaedt