Dat laat de laatste prijsstatistiek van luchtvrachtanalist TAC zien. De luchtvrachtprijzen tussen De VS en Azië hebben volgens de consultant last gekregen van de hogere importtarieven die de Amerikaanse president Trump heeft opgelegd op Chinese goederen. Voor het eerst sinds september 2016 daalden daardoor in december van het vorig jaar de luchtvrachttarieven van Hong Kong naar Noord-Amerika.

Mindere vraag naar capaciteit

De prijzen namen volgens TAC met ruim 5% af naar 4,68 dollar per kilo. Die afname houdt duidelijk verband met de lagere volumes en de daaraan gekoppelde mindere vraag naar capaciteit. Zo laten recente cijfers over de maand november van het vorig jaar van de Nederlandse vrachtanalist WorldACD zien dat het luchtvrachtvolume van China naar de VS slonk met 5%, terwijl de Amerikaanse export naar China met 6% afnam.

Tegelijkertijd liet de Europese export door de lucht richting Noord-Amerika (gemeten vanuit Frankfurt Airport) in december nog een bescheiden prijsstijging zien van 1% naar 2,97 dollar per kilo. TAC verwacht dat de vrachttarieven tussen Europa en Azië de komende tijd onder druk van de seizoensgebonden mindere vraag naar capaciteit enigszins zullen dalen.