Smith kan op ruzie rekenen bij een deel van het personeel van Air France, weet de Franse zakenkrant Les Echos te melden op gezag van bronnen bij zowel Air France-KLM zelf als bij de bij Air France betrokken vakbonden. Daaronder de pilotenvakbond SNPL, die de afgelopen tijd al veel stakingen van vliegend personeel bij Air France heeft georganiseerd, waardoor de Franse kant van de carrier in de rode cijfers belandde.

Aanvaring

Volgens Les Echos, dat zich ook beroept op de krant Libération, laten de aandeelhouders het met de vermoedelijke benoeming van Ben Smith aankomen op een nieuwe harde aanvaring met de opstandige piloten. De naam van Smith, nu ‘COO’ en daarmee tweede man bij Air Canada, circuleert al ruim een maand als opvolger van président-directeur-général van Air France-KLM als opvolger van topman Jean-Marc Janaillac, die in mei opstapte na een voor hem ongunstige enquête onder het personeel.

Sindsdien is ook de naam van Philippe Capron voorbijgekomen, de financiële topman van openbaar-vervoerbedrijf Veolia. Zijn kandidatuur werd ook meteen weer afgesabeld, omdat Capron hoegenaamd geen ervaring heeft met de luchtvaart. Capron werd verder afgeserveerd, omdat hij geen topleiding over een onderneming had gehad.

Franse Staat

In de raad van bestuur zitten nu drie topmanagers, onder wie de Nederlander Pieter Elbers, de topman van KLM. Eén van de drie stapt over niet al te lange tijd op. Het vanmiddag te nemen besluit van het ‘Conseil d’Administration’ moet worden voorgelegd aan de raad van commissarissen. Daarin heeft behalve de anonieme aandeelhouders aan de effectenbeurzen ook onder meer de Franse Staat (14,3%) zitting. Deze wil zich vooralsnog niet uitlaten over de opvolgingskwestie.

Pikant is dat Ben Smith nog niet wordt getipt als ‘président-directeur-général’ (PDG) van de onderneming, maar voorals nog als ‘DG’. Dat zou betekenen dat nog niet duidelijk is wie het nieuwe trio aan de top straks gaat aanvoeren. Wel weet Libération te melden dat voor de Canadees een salaris van 3,3 miljoen euro zou zijn weggelegd, ongeveer het drievoud van wat Janaillac als topman verdiende.