Dat blijkt uit de vervoerscijfers van de luchthaven. Daarmee wordt voor het eerst over een langere periode duidelijk wat de schade is van het strengere toewijzingsbeleid van vrachtvluchten op de Nederlandse mainport sinds november van het vorig jaar. In totaal werden er het afgelopen halfjaar 8109 vrachtvluchten uitgevoerd, dat is zo’n 850 minder dan over dezelfde periode vorig jaar.

Verlies

Uit de recente vervoersstatistiek van Schiphol blijkt verder dat in de maand juni het verlies aan vrachtvluchten opliep naar ruim 11% op 1339 bewegingen. Een troost bij dit verlies aan vrachtvluchten is dat het zich niet vertaalde in een evenredige reductie van het afgewikkelde vrachtvolume op de luchthaven. Over de eerste helft van het jaar lag de afname van de overslag op 2,6% naar 844.317 ton. Dat is vergelijkbaar met het verlies van de grote concurrent Fraport, dat niet te maken had met een vrachtstop.

Over de maand juni lag het verlies van Schiphol op bijna 4% naar 143.589 ton vergeleken met dezelfde maand in 2017. Een betere beladingsgraad van de beschikbare vrachtruimte op zowel vrachtvliegtuigen als passagiersvliegtuigen zou de reden zijn dat het volume minder hard is afgenomen dan het aantal vrachtvluchten.