Die groei kwam geheel voor rekening van het vrachtvervoer op passagiersvliegtuigen (+18,4%) en trucking (+22,8%). Dat meldt de luchthaven bij de presentatie van de vervoerscijfers over de eerste helft van dit jaar.

Vrachtvolume

In het vervoerssegment vrachtvliegtuigen was er over de eerste zes maanden van dit jaar sprake van een gevoelige afname van het vrachtvolume van 7,9% naar ruim 82.000 ton. Die reductie had volgens de luchthaven te maken met het vertrek van ‘bepaalde vrachtmaatschappijen’ door de strengere geluidsnormen in het Brusselse gewest sinds vorig jaar.

Over de maand juni nam het vrachtvervoer op Zaventem met 14,6% toe naar ruim 64.000 ton. Deze forse stijging was deels toe te schrijven aan het sterke herstel van het freightersegment (14,3%) en de verdere groei op de passagiersvliegtuigen (+24,3%).

Getruckte vracht

De zogeheten getruckte vracht kende tevens vorige maand een ‘spectaculaire toename’ met 29% naar 17.700 ton in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, aldus de luchthaven.

‘Dat betekent dat we meer goederen transporteren naar de luchthavens van Amsterdam, Frankfurt, Luxemburg en Parijs over de weg dan we op passagiersvluchten laden in Brussel. Het toont ook de sterkte aan van het logistieke vrachtplatform, maar tevens de behoefte aan extra capaciteit om in te spelen op deze vraag’, voegt de directie van Brussels Airport eraan toe.