Capron heeft geen kennis van de luchtvaart en nooit de functie van ‘CEO’ bekleed, zo luidt het betoog. Beide zijn volstrekte onzinargumenten. Iemand die geen enkel verstand heeft van de ijsbereiding, kan bij gebleken kwaliteiten gerust tot de top van concerns als Unilever en Nestlé doordringen. Iemand die zijn winkel in kopjes, schoteltjes en huisraad tot een imperium uitbreidt, kan een uitstekende ‘CEO’ zijn, tot zijn of haar uiterste houdbaarheid is verstreken en de nazaten alle aardewerk uit hun onhandige vingers laten vallen.

Daarom mogen we Philippe Capron dus niet afserveren als nieuwe leider van AF-KLM. De grote vraag is uiteraard of we wéér een Franse bestuurs- en bedrijfskundige van de École nationale d’administration, een ‘ENA’-iste, aan de top van Air France-KLM willen verwelkomen. De vorige twee waren immers toch ook geparachuteerde brokkenpiloten, die vooral de problemen aan Franse kant niet wisten op te lossen.

De twee luchtvaartmaatschappijen zijn op een dwaalspoor, dat zelfs tot in de Bermuda-driehoek kan voeren. Er is behoefte aan een Hercules aan de top, die de Augiasstal uitmest. Terwijl ik dit schrijf, zit de top van de Frans-Nederlandse maatschappij kennelijk nog te vergaderen over de vraag wie deze klus gaat klaren. Eén besluit is al wel gevallen. AF-KLM moet de strijd aangaan met goedkope ticketbedrijven als Ryanair en Easyjet.

Dat lijkt me het domste dat je kunt doen: datgene wat een ander al doet. Kerosine wordt de komende tijd onvermijdelijk duurder. Daardoor zal het prijsverschil tussen de low budget-
carriers en de wat chiquere maatschappijen wegsmelten. Imitatie is in de dierenwereld misschien een evolutionair succesvolle strategie, in de luchtvaart lijkt het me een kansloze optie.

Terug naar de beslissing over de hoogste leiding bij AF-KLM. Laat Philippe Capron het varkentje maar eens wassen. Of, rare ingeving ineens: zet Christine Lagarde, de huidige topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, in de cockpit. Ze kan (be)sturen en spreekt haar talen. ENA-iste, oui, maar een vrouw van de wereld die de aardbol al twintig keer is omgevlogen. En ze woont om de hoek, à Paris.

Bron foto: AF-KLM