Ook bij Franse vakbonden is de huidige financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia, niet de favoriet om de positie van de eerder opgestapte topman Jean-Marc Janaillac over te nemen.

Volgens de Franse nieuwssite BFM is er inmiddels overleg geweest tussen de partijen, waarbij KLM als zusterbedrijf en Delta en China Airlines als belangrijke aandeelhouders, hun beklag deden over ‘lichtgewicht’ Capron als mogelijke nieuwe bestuursvoorzitter. In de media dook zijn naam vorige week op.

Volgens de criticasters ontbreekt het hem aan kennis en ervaring in de luchtvaartsector. Ook heeft Capron nog nooit aan de leiding gestaan van een bedrijf. Personeel van KLM liet zich bij monde van de centrale ondernemingsraad ook al negatief uit over zijn mogelijke benoeming.

Bij KLM en Delta gaan al langer geluiden rond om een co-topman van KLM-huize, zoals eerder het geval was, aan te stellen. Dit zou volgens bronnen ook een hoop onrust bij het moederbedrijf Air France-KLM kunnen wegnemen.

De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire zei eerder zo snel mogelijk een besluit over de opvolger van Janaillac te willen. In mei trad die af nadat het hem niet was gelukt buiten de bonden om zaken te doen met het eigen personeel. Sindsdien heeft een interim-bestuur de dagelijkse leiding.

Lees ook: ‘Nieuwe topman Air France-KLM in vizier’