Sinds het afgelopen weekend staat de vrachtvloot van de vervoerder werkloos aan de grond voor nadere inspecties, nadat bij eerdere controles onjuistheden in de onderhoudsrapporten werden geconstateerd van drie B747F’s.

NCA gaf daarbij aan dat de inspecties ongeveer een week duren. Maar diverse experts, onder wie vice president Bob Imbriani van het Amerikaanse vrachtbedrijf Team Worldwide, wijzen er tegenover het vakblad Air Cargo World op dat dit een erg optimistische inschatting is.

‘Ik denk dat het eerder twee tot drie weken duurt voordat alle vrachtvliegtuigen weer terug zijn in de wekelijkse rotaties en dan moet je er ook nog vanuit gaan dat er bij de inspecties geen verdere gebreken worden ontdekt.’ Apex Logistics houdt het op tien dagen.

‘Indien de inspecties langer duren heeft de industrie een groot probleem’, stelt het bedrijf. ‘Nu kunnen wij het nog oplossen door andere maatschappijen en routes te kiezen.’