Dat laat de marktanalyse van de Amerikaanse vrachtconsulent Cargofacts zien.Was er in april 2017 nog een groei van 8,5% in het totaal afgelegde aantal vrachtkilometers in de markt, dat percentage ligt nu duidelijk onder de vijf. De laagste score onder de airlines had Air France-KLM met een afname van het vrachtvervoer met 6%, terwijl concurrent Lufthansa Cargo een groei van 3,4% optekende.

De grootste uitschieter naar boven was voor rekening van Turkish Airlines met een toename van het vrachtvervoer in april van 18%. Andere grote vrachtmaatschappijen, zoals Singapore Airlines, werden geconfronteerd met een kleine krimp van 0,4%, terwijl China Southern en China Airlines het vrachtvervoer met respectievelijk 4 en 5,4% zagen toenemen.

Ook onder de grote internationale luchthavens op vrachtgebied viel Nederland negatief op door de forse afname van 6,3% van de overslag op Schiphol. Frankfurt Airport en London Heathrow noteerden een bescheiden winst van 2,3% in dezelfde maand op vrachtgebied. Sommige Aziatische luchthavens deden het een stuk beter dan de Europese branchegenoten. Zo steeg de overslag op de luchthaven van Shanghai met 7,2% en die van Hong kong met 4,8%.