Dat heeft de Franse minister van Financiën en Economie Bruno Le Maire gezegd. De bewindsman is erg bezorgd over de situatie. Als de bonden doorgaan met staken dan staat de toekomst van Air France op het spel, zo herhaalde hij. ‘We leven in een wereld waarin veel luchtvaartmaatschappijen verdwenen zijn.’

Frankrijk heeft een belang van 12,3% in AF-KLM. Nu aandelen verkopen is volgens de minister sowieso niet erg verstandig, omdat de beurskoers van het bedrijf de afgelopen dagen een flinke tik heeft gekregen.

Recent zeiden verschillende economen dat Frankrijk er goed aan doet zijn aandelen van de hand te doen. Sinds begin dit jaar is de waarde van het concern al zo ongeveer gehalveerd. Nederland heeft geen aandelen in het Frans-Nederlandse moederbedrijf. Volgens Hoekstra is een belang verwerven, bijvoorbeeld om meer invloed te kunnen uitoefenen, momenteel ‘niet aan de orde’.

Het slepende conflict dwong topman Jean-Marc Janaillac onlangs zijn vertrek aan te kondigen, nadat een meerderheid van het Air France-personeel tegen zijn uiterste loonbod had gestemd. Dat veroorzaakte een schrikreactie bij beleggers. Franse vakbonden hebben de directie van Air France opgeroepen om de dialoog weer aan te gaan met werknemers.