Dat stelt de doorgaans goed ingevoerde Amerikaanse vrachtconsultant Cargofacts aan de hand van het recente bericht van Boeing dat een anonieme klant drie B777F’s heeft besteld. Met order is een bedrag gemoeid van ruim een half miljard euro.

Turkish Airlines Cargo, dat over een grote vrachtoperatie beschikt op Maastricht Aachen Airport, heeft al een order voor drie B777F’s uitstaan bij Boeing. Het totaal zou dan ook uitkomen op zes stuks voor het intercontinentaal vrachtvervoer.

De Turkse vrachtmaatschappij beschikt al over twee B777F’s (capaciteit 100 ton). Daarnaast bestaat de vrachtvloot uit vier gehuurde B747-400F’s (drie van Kalitta Air en een van Atlas Air), tien A330-200’s en drie A310F’s.

De verwachting is dat Turkish Airlines met de komst van de nieuwe B777F’s de huurcontracten voor de B747’s gaat opzeggen. Turkish Airlines zag de afgelopen jaren het vrachtvolume jaarlijks met 30% stijgen. Het is daarmee een van de snelst groeiende vrachtvervoerders van de wereld.