Daarbij was het opvallend dat de groei buiten de EU op 19,3% lag en daar binnen op slechts 6,4%. Vooral de grote Europese luchthavens op vrachtgebied, Schiphol en Frankfurt Airport (Fraport), haalden het gemiddelde groeipercentage naar beneden binnen de EU, aldus de ACI.

Fraport zag het vrachtvervoer over de eerste maand van het jaar dalen met 0,4% naar ruim 158.000 ton, terwijl Schiphol bij een overslag van 133.215 ton 1,4% aan volume inleverde. Lachende derde was London Heathrow’s dat nu de marktpositie van Schiphol als derde vrachtluchthaven serieus bedreigt met een groei van bijna 7% in januari naar 133.029 ton.

In de cijferreeks van de ACI ontbreken nog de vrachtgegevens van een andere grote speler in de markt, Paris Charles de Gaulle Airport. De Franse luchthaven is altijd laat met het vrijgeven van de vrachtdata.