De volle afhandelingsloodsen op luchthavens als Frankfurt Airport en lange wachttijden zorgen voor een rem op de verdere groei in de sector, aldus de internationale luchtvaartorganisatie bij de opening in de Amerikaanse stad Dallas. Daarnaast wordt de bedrijfstak steeds meer geconfronteerd met capaciteits-en slotsrestricties op belangrijke vrachtluchthavens als Schiphol. Ook complexe regelgeving, het hoge verwachtingspatroon van klanten uit de e-commerce, de haperende digitalisering, nieuwe technologische aanpassingen en het vinden van gekwalificeerd personeel verhogen de druk op de spelers in de branche, stelt de belangenorganisatie.

Topman Glyn Hughes van IATA Cargo verwacht voor dit jaar een verdere maar meer gematigde toename van het vrachtvolume, dat vorig jaar met ruim 9% groeide. Vooral e-commerce zorgt voor dit jaar voor meer aanbod in de luchtvrachtketen, maar de IATA voorziet ook verdere groei in de hi-tech en de farmaceutica.