Cargolux roept de exporteurs van bloemen, fruit en groente op beter te plannen bij het boeken van vrachtruimte.


Dat meldde de Luxemburgse vrachtmaatschappij op de Fruit Logistica, die recent in Berlijn werd gehouden.

Tegenover het Britse vakblad Loadstar zeiden de vrachtmanagers Stavros Evangelakakis en Franco Nana van Cargolux dat de perishable-branche prognoses van de vrachtstromen beter moet worden geïntegreerd in het inkoopbeleid. Zo kunnen de ladingaanbieders in de verssector de inkoop van vrachtcapaciteit beter plannen via ruimtereserveringen en is er minder sprake van tekorten in de piekseizoenen.

Zij wijzen er verder ook op dat het aanbod aan versproducten de komende jaren verder zal groeien, maar dat de uitstaande orders voor meer vrachtvliegtuigen die extra vraag nauwelijks kan opvangen. ‘Ook als we meer vrachtvliegtuigen bestellen, duurt het enkele jaren voordat ze kunnen worden afgeleverd. Kwekers zullen dan ook beter in kaart moeten brengen wanneer precies de producten worden geoogst zodat ze veel slimmer ruimte kunnen reserveren’, aldus Evangelakakis.

Volgens Cargolux werd er vorig jaar 2,4 miljoen ton aan verse goederen door de lucht vervoerd. De vrachtmaatschappij verwacht dat de markt rond 2030 goed is voor een omzet van bijna vier miljard euro.