Schiphol speelt een hoofdrol in een internationaal douane-experiment dat de snelheid in douane-procedures tussen de EU en China moet verbeteren en kosten verlagen.


Het project van de World Customs Organisation (WCO) onder de naam Smart and Secure Trade Lanes (SSTL) heeft als additioneel doel om de beveiliging van het dataverkeer in de logistieke keten op een hoger plan te tillen.

Schiphol is daarbij gekozen als de enige luchthaven in Europa waar WCO een platform heeft ontwikkeld voor de uitwisseling van versleutelde vrachtdata. Volgens het blad International Airport Review heeft SSTL al tot kortere afwikkelingstijden bij de inklaring van zendingen uit China geleid en is er ook een hogere voorspelbaarheid van ladingstromen. Dat laatste is onder meer belangrijk voor de vrachtafhandeling.

De eerste vrachtzendingen werden recent door Air China Cargo naar Schiphol overgevlogen, waarbij Yusen Logistics verantwoordelijk was voor de boeking. De Nederlandse douane werkt bij het project nauw samen met de collega’s in China en Hongkong.