De luchtvrachtmarkt sloot 2017 af met een groei van 6,6% over het laatste kwartaal, terwijl de omzet in de sector mondiaal met 25% toenam.


Dat meldt de Nederlandse luchtvrachtanalist WorldACD bij de marktanalyse over de maand december van 2017.

De maand december was daarbij met 4,5% aanzienlijk minder dan het kwartaalgemiddelde maar met een groei van de winstmarge in euro van 10% kan er niet worden geklaagd, aldus de consultant. In dollars omgerekend steeg het rendement op het luchtvrachtvervoer zelfs met 23,5%, aldus de consulent. WorldACD voegt daaraan toe dat het contrast met de maand november, toen er slechts sprake was van een magere winstverbetering van 2,5%, niet groter had kunnen zijn.

De analist wijst er verder op dat de markt sinds september 2016 in een opmerkelijke groeifase zit waar nu capaciteitstekort, sterke fluctuaties in de valuta-koersen en stijgende olieprijzen zorgen voor de nodige rem.

Grote verliezers zijn er eigenlijk niet in de markt in december ofschoon WorldACD toch enkele negatieve en positieven ontwikkelingen noteert uit de brei aan luchtvrachtdata. Zo is Schiphol in de lijst van de tien topbestemmingen minder sterk gegroeid dan het marktgemiddelde en heeft Brussels Airport zich als export-luchthaven genesteld in de kopgroep naast Colombo, Hanoi en Ho Chi Minh Stad met een groei van meer dan 20%.