Liege Airport investeert het komende jaar ruim vijftig miljoen euro in uitbreiding van de vrachtcapaciteit.


Behalve de vorige maand aangekondigde bouw van drie vrachtloodsen van samen 20.000 vierkante meter komen er vier opstelplaatsen voor vliegtuigen bij, die in 2019 beschikbaar moeten zijn. Het investeringsplan maakt deel uit van de zogenoemde Flexpressstrategie, waarin luchtvracht centraal staat.

CEO Luc Partoune van de Waalse luchthaven verwacht dat de luchtvrachtsector de komende jaren sterk blijft groeien. Hij stelt dat dit jaar voor het eerst meer dan 700.000 ton wordt verwerkt. Daarmee is Liege Airport naar eigen zeggen de grootste luchtvrachthaven van België en de achtste binnen Europa.

Ter vergelijking: Zaventem (Brussels Airport) was in 2016 goed voor iets minder dan 500.000 ton luchtvracht, Schiphol verwerkte 1,7 miljoen ton. De luchthaven van Luik zegt de enige in Europa te zijn die luchtvracht ‘prioritair vooropstelt’. Anders dan Zaventem en Schiphol ondervindt de Luik nauwelijks beperkingen wegens geluidsoverlast.