De SP heeft Kamervragen gesteld over het personeelsbeleid van bedrijven op luchthaven Schiphol. Volgens de partij werkt veel personeel eindeloos op tijdelijke contracten en krijgt het slecht betaald.


De SP baseert zich op een artikel van website De Correspondent. Daarin wordt gesteld dat ongeveer een kwart van de 65.000 werkenden op flexcontracten werkt en in een aantal gevallen ook onderbetaald is. Door creatieve constructies hoeven werkgevers geen vast contract aan te bieden. Ook bouwen medewerkers nauwelijks pensioen op.

Dit beleid is ingegeven door prijsdruk op de tarieven van luchtvaartmaatschappijen. Dit betekent ook dat leveranciers van diensten zoals bagageafhandeling en het checken van instapkaarten, hun prijzen laag moeten houden. Daardoor zouden veel bedrijven terughoudend zijn met het betalen van hogere lonen en het geven van vaste contracten,

SP-Kamerleden Cem Lacin en Bart van Kent willen van de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder andere weten welke rol het kabinet kan spelen bij het oplossen van deze problematiek. Daarbij wijst de partij op het feit dat de Nederlandse staat aandeelhouder is van zowel Schiphol als van Air France-KLM.