Het Noorse databedrijf Xeneta wil naast een digitale vrachtbeurs voor zeevrachttarieven nu ook ook een platform voor luchtvrachttarieven aanbieden.Het gaat nog om een test, waarbij er voorlopig nog summier prijzen worden aangeboden.

De bedoeling is om in het tweede kwartaal van 2018 actief te worden in de luchtvrachtmarkt met een volledig overzicht van luchtvrachtprijzen. Daarbij wil het bedrijf ‘een nieuw niveau aan prijstransparantie toevoegen aan de volatiele luchtvrachtmarkt’.

Zoals bij de tarieven in de containervaart haalt Xeneta de informatie over de luchtvrachtrprijzen uit oude vervoerscontracten tussen ladingaanbieders, expediteurs en transporteurs. De prijzen worden verzameld en geanalyseerd en dan anoniem per vrachtroute op de site gezet waardoor naar eigen zeggen een vrij accuraat prijsoverzicht ontstaat. Inkopers en aanbieders kunnen de data dan bijvoorbeeld gebruiken bij de onderhandelingen voor nieuwe vervoerscontracten.