Na UPS lijkt ook pakketgigant Amazon problemen te hebben met het op tijd afleveren van zendingen in de drukke kersttijd in de VS.Volgens voorzitter Robert Kirchner van vakbond Teamsters Local 1224 en piloot van Atlas Air, ondervindt Amazon vertragingen bij het verzenden van pakketten. De vrachtmaatschappij Atlas Air is een grote onderaannemer van Amazon en heeft grote problemen om de vrachtvluchten momenteel op tijd uit te voeren voor de webgigant, aldus Kirchner in de Amerikaanse pers. ‘We verwachten dat die problemen de komende weken tot aan Kerstmis verslechteren.’

Atlas Air zet nu twaalf B767F’s in voor de luchtvaartdochter Prime Air van Amazon, maar het tekort aan piloten bij de vrachtmaatschappij is groot en zorgt voor vertragingen in het vluchtrooster. Rond de 220 vliegers zijn dit jaar vertrokken, aldus Kirchner. Nog eens 30% kijkt naar een andere baan. ‘De arbeidsvoorwaarden voor de overige 1500 vliegers worden steeds slechter. Ze zijn daardoor vermoeid en worden ziek en als een piloot zich ziek meldt is er een vervanging meer.’

De vakbond Teamsters onderhandelt met Atlas Air over een nieuwe cao voor de piloten. De gesprekken werden onlangs afgebroken zonder een resultaat. Acties werden door de Amerikaanse rechter verboden. De vakbond is in beroep gegaan tegen de uitspraak.