Een tekort aan capaciteit en hoge prijzen in de luchtvrachtsector zorgt ervoor dat Europese verladers volgend jaar meer gaan kijken naar alternatieven in de containervaart.


Dat stelt topman Manel Galindo van online vrachtbeurs Freightos WebCargo. De afgelopen weken heeft de luchtvrachtsector op belangrijke routes zijn capaciteitsgrenzen bereikt, aldus topman Menel Galindo.

Het slechte weer van de afgelopen weken in Europa en annuleringen van vluchten zorgen voor een verder druk op de capaciteit op onder meer de luchthavens van Schiphol en Frankfurt, aldus de Freightos-directeur. Hij wijst erop dat prijzen dat op routes tussen Europa en Zuid-Amerika al vrachtprijzen van twintig dollar per kilo worden betaald, terwijl er al ad hoc-tarieven van 35 dollar per kilo door de airlines in de markt worden gezet. ‘De winstmarge op de producten kan deze hoge kosten niet dragen’, aldus Galinda. ‘Veel verladers kijken dan ook zonder twijfel naar een herziening van de transportmodaliteit en naar zeevracht voor het volgend jaar.’