Vanaf 1 februari wordt Maarten van As (47) de nieuwe directeur van de belangenorganisatie Air Cargo Netherlands (ACN) op Schiphol. Van As is nu manager communicatie van Zeeland Seaports.


Dat meldt het bestuur van de brancheorganisatie, dat onder meer de belangen van de luchtvaartmaatschappijen, afhandelaren, expediteurs en wegvervoerders in de vrachtsector op de luchthaven vertegenwoordigt.

Van As moet de luchtvrachtsector in Den Haag meer op de kaart gaan zetten, nadat de branchevereniging onlangs zonder veel succes campagne voerde voor het behoud van de vrachtvluchten op de nationale luchthaven. Volgens voorzitter Ivo Aris van ACN ‘laten deze externe kwesties over de huidige slotschaarste op Schiphol zien’ dat de rol van de belangenorganisatie moet worden opgetuigd en verder anders moet worden ingericht. Onder meer moet Van As zorgen voor een stevigere lobby richting de politiek.

Daarbij zal de huidige directeur Ben Radstaak (62) zich de komende jaren met zijn grote dossierkennis geheel gaan richten op de innovatie en samenwerkingsprojecten op de luchthaven. Het gaat er daarbij om de interne luchtvrachtprocessen op Schiphol verder te verbeteren zodat Schiphol ‘effectiever en meer efficiënt wordt, aldus Aris. Onder meer zal Radstaak bij de nieuwe rolverdeling invulling gaan geven aan het Schiphol Cargo Mainport Programma.

Maarten van As heeft volgens het ACN-bestuur als manager public affairs en Communicatie bij Zeeland Seaports en eerder coördinator bij TNO ervaring opgebouwd met het actief behartigen van belangen van organisaties. ‘Juist ook op het vlak van logistiek en infrastructuur.’

In de nieuwe opzet zullen Van As en Radstaak de werkzaamheden in nauwe samenwerking gaan verdelen. Na een inwerkperiode zal de nieuwe directeur daarbij vanaf mei de eindverantwoordelijkheid gaan overnemen, heet het verder.