De digitale luchtvrachtbeurs Freightos voorziet dure weken voor de Europese verladers.


Topman Manel Galinda van Freightos WebCargo stelt dat het tekort aan vrachtcapaciteit op de Europese luchthavens gekoppeld aan volle vliegtuigen zorgt voor situaties waarbij verladers elkaar overbieden om nog ruimte te krijgen op de vliegtuigen. In een situatie steeg de prijs naar 13 dollar per kilo op een trans-Atlantische routes, voegt hij eraan toe. Wie zich niet van te voren via ruimteafspraken heeft ingedekt tegen extra kosten is dan ook de klos.

Normaliter zakken de tarieven na de kerstdagen in de luchtvrachtsector om vervolgens in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar, dat volgend jaar in het midden van februari valt, weer te stijgen. Galinda verwacht dat die prijsdaling mee zal vallen. De reden is het grote aanbod aan pakketten uit de e-commerce-markt. ‘Dat verandert alles’, zegt hij.