De luchtvrachtsector zit nog steeds in de hoogste versnelling. Volgens de Britse vrachtanalist Drewry stegen de prijzen met 21 dollarcent per kilo over de maand oktober.De gemiddelde prijs op de prijsindex van Drewry (gebaseerd op 28 grote vrachtbestemmingen) kwam daarmee uit op 2,89 dollar per kilo. Met de maand september meegerekend is er sprake van een tariefsverhoging van 33 cent, aldus Drewry. Over de maand november van 2016 bereikte de luchtvrachtprijs met 2,99 dollar per kilo het hoogste niveau. De verwachting is dat het een jaar oude record dit jaar wordt gebroken

De Nederlandse consultant WorldACD noteert over de maand oktober een groei van het volume van 6.9% bij een omzetgroei van 20.5%. De cijfers van WorldACD liggen iets boven de vervoerscijfers van luchtvaartorganisatie IATA. De brancheorganisatie meldt een groei van 5,9% tegen een groei van 9,2% over de maand september. De groei van de vrachtcapaciteit nam in oktober met 3,7% toe,waardoor de bezettingsgraad van vliegtuigen enkele procentpunten is toegenomen. IATA benadrukt verder dat het al de vijftiende maand op rij is dat de vraag harder stijgt dan de capaciteit.


Toch verwacht de brancheorganisatie dat groei van de vraag over zijn piek heen is. Die piek werd onder meer gevoed doordat bedrijven hun voorraden versneld hebben aangevuld de afgelopen maanden, maar dat is inmiddels afgesloten, aldus IATA. Voor 2018 verwacht de belangenorganisatie dan ook een lagere vrachtgroei.

Analisten zijn iets optimistischer. Zij wijzen erop dat de grote vraag uit de e-commerce-markt (pakketten) een nieuw factor is geworden in de luchtvrachtmarkt en de vraag naar capaciteit hoog zal houden.