De vrachtoverslag op Schiphol nam over de maand oktober met 0,9% naar 154.584 ton nauwelijks toe.


Oktober is daarmee de zwakste vrachtmaand van dit jaar voor de luchthaven qua groei. Of er al een verband is tussen de matige vervoerscijfers en de recente vrachtstop op Schiphol is niet duidelijk. Die geldt voor het winterseizoen, dat voor de meeste vrachtmaatschappijen eerst in de maand november is ingegaan.

Niet is uitgesloten dat sommige maatschappijen op de capaciteitstekort op de Nederlandse luchthaven hebben geanticipeerd en vrachtvluchten hebben verplaatst. Een aanwijzing dat de exportstromen mogelijk zijn verkast kan enigszins worden afgeleid uit de uitvoercijfers in het segment Europa en Midden-Oosten binnen de statistieken. Die export daalde met respectievelijk 14,7% en 14,3%.Het gaat daarbij om stromen waarvoor Schiphol doorgaans wordt gebruikt als consolidatiepunt.

Doordat de vrachtoverslag op Schiphol tot aan de zomer nog rond en boven de 10% lag, groeide de overslag over de eerste tien maanden nog met 7,4% naar 1,46 miljoen ton. Dat groeipercentage zal voor het gehele kalenderjaar verder dalen door het te verwachten mindere vrachtvervoer over de maanden november en december. Luchtvrachtkoepel ACN heeft eerder berekend dat de vrachtstop leidt tot een daling van het aantal vrachtvluchten op Schiphol van 20%.

Aan de importkant lieten alleen de regio’s Noord-Amerika (-9%) en Afrika (-2,2%) dalende volumes zien, maar was de groei met uitzondering van Europa matig te noemen in de overige regio’s: Midden-Oosten (3,9%), Verre Oosten (1,8%) en Latijns–Amerika (1,9%). Bij de export was Azië met bijna 12% naar 28.400 ton de grootste groeimarkt en was de uitvoer zelfs groter dan de totale importstromen uit het Verre Oosten (26,249 ton) naar Schiphol. Ook de uitvoer naar Latijns-Amerika (9,5%) en Afrika (7,3%) deed het goed.

Frankfurt Airport (Fraport), dat het gehele boekjaar al marktaandelen heeft verloren aan Schiphol, zag de vrachtgroei over de maand oktober in de buurt komen van Schiphol. In totaal steeg het vrachtvolume met 0,7% naar 192.263 ton op Fraport. Londen Heathrow Airport, dat binnenkort kan wedijveren met Schiphol om de derde plek in de Europese luchtvrachtmarkt, zag in oktober het vrachtvolume met 9,2% stijgen naar 154.492 ton.