Het collectieve ontslag van 101 medewerkers van vrachtafhandelaar Menzies op Schiphol is voorlopig van de baan.


Dat meldt FNV Luchtvaart. De vakbond werkt intussen aan een definitieve oplossing voor de werknemers. Menzies is nu goed voor zo’n 400 banen op Schiphol en is daarmee met Dnata de grootste neutrale vrachtafhandelaar op de luchthaven.

Het ontslag werd door de grote Britse vrachtafhandelaar in september aangekondigd nadat de grootste klant, de Russische vrachtmaatschappij Air Bridge Cargo (ABC), bijna de helft van de vrachtvluchten op Schiphol moest inleveren.

Na druk van de Russische overheid sloot KLM onlangs een vrachtdeal met ABC, waardoor de Russische maatschappij de meeste van de 22 vrachtvluchten in de week onder een codeshore-overeenkomst weer op Schiphol kan uitvoeren. Daardoor blijft ook een groot deel van het afhandelingswerk op Schiphol, aldus de bond.

FNV wijst erop dat er nog geen zekerheid is voor de langere termijn voor de ruim honderd medewerkers. Bovendien kampen meer vrachtmaatschappijen met een tekort aan landingsrechten op Schiphol. De luchthaven werkt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur aan een oplossing voor deze maatschappijen. Een voorstel daarover moet over enkele weken aan minister Cora van Nieuwenhuizen worden gepresenteerd.