De gemiddelde luchtvrachtprijs is in de maand september met twaalf cent gestegen naar 2,68 dollar per kilo.


Dat meldt Britse transportanalist Drewry in de meest recente East-West Airfreight Price Index.
Volgens de consultant was de stijging verwacht en ligt de prijs bijna op hetzelfde niveau als in september 2016 toen de index stond op 2,69 dollar per kilo. Vervolgens steeg de gemiddelde luchtvrachtprijs in november naar bijna drie dollar per kilo. Of een vergelijkbare tariefsverhoging ook dit jaar valt te verwachten, meldt Drewry overigens niet.

De luchtvrachtprijzen bleven tot begin 2017 op een hoog niveau, waarna de tarieven in februari plotseling daalden naar 2,50 dollar per kilo. Eerst in augustus van dit jaar (2,56 dollar per kilo) begonnen de prijzen weer aan een opmars.

De prijsindex van Drewry wordt samengesteld aan de hand van het tarieven tussen Shanghai en 28 belangrijke internationale vrachtbestemmingen.