Air France KLM zag de vrachtomzet over de eerste negen maanden van dit jaar dalen met 1,3% naar 1,5 miljard euro.


Over het derde kwartaal was er met 493 miljoen euro wel sprake van stijgende lijn bij de vrachtinkomsten (+1,2%) en lijkt de weg naar boven gevonden, aldus de directie.

Het vrachtvolume van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep liet over de eerste drie kwartalen een stagnatie zien. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep vervoerde 837.000 ton. Ook in het derde kwartaal was er nauwelijks groei met 279.000 ton (0,1%).

De beladingsgraad liet met 0,7 procentpunt naar 58,8% wel een licht herstel zien over de eerste negen maanden van dit jaar. Voor het laatste kwartaal was er met 57,1% een half procentpuntje vooruitgang.

Wat de vrachtactiviteiten onder de streep opleverden wordt in het verslag niet duidelijk. Air France-KLM heeft de vrachtresultaten als onderdeel van een nieuw businessmodel ondergebracht bij het passagiersvervoer onder het nieuwe kopje Netwerk Business.

Ofschoon de Frans – Nederlandse luchtvaartgroep eerder had aangegeven de financiële prestaties van AF KLM Cargo nog wel als percentage van het bedrijfsresultaat uit het passagiersnetwerk te vermelden, is dat niet gebeurd in de geconsolideerde interim jaarrekening over de eerste negen maanden van dit jaar.

De directie wijst erop dat de vrachtactiviteiten als onderdeel van de nieuwe strategie nu geheel ondergeschikt is aan de winstgevendheid van het routenetwerk van de passagiersvliegtuigen. Daarbij zal de belly-ruimte op de passagiersvliegtuigen in 2017 meer dan 85% van de totale vrachtcapaciteit uitmaken, voegt het bestuur van AF-KLM eraan toe. Tevens zijn nu de passagiersactiviteiten ‘leidend’ bij het bepalen van de benutting van het vliegtuig, bij de selectie van een bestemming en de frequentie van het aantal vluchten, aldus de directie.
De luchtvaartgroep houdt nog wel zes vrachtvliegtuigen aan (twee B777F’s van Air France en vier B747-400F’s bij KLM) . ‘Vergeleken bij 2016 is dat een reductie van de freighter-capaciteit van 24% en afgezet aan 2013 van 50%’, aldus de luchtvaartmaatschappij.