De Canadees-Amerikaanse zakenman Elon Musk voorziet dat zijn nog te ontwikkelen Big Falcon-Rocket (BFR) over vijf jaar het intercontinentaal pakketvervoer kan revolutioneren.


De raket, die kan landen, moet straks 150 ton aan pakketten binnen een half uur tussen New York en Sjanghai kunnen vervoeren, stelt hij.

Musk heeft de plannen ondergebracht in zijn SpaceX project en krijgt uit de financiële hoek al steun van de analisten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Volgens de bank kan de BFR de markt voor UPS en FedEx ingrijpend veranderen. ‘De pakketmarkt kan fundamenteel worden gereset bij de introductie van raketten als transportmiddel’, aldus de analisten. Zij vergelijken daarbij de raketten met de introductie van vrachtvliegtuigen in de jaren zeventig van de vorige eeuw waardoor de expresindustrie ingrijpend veranderde.

De BFR krijgt tien keer de vrachtcapaciteit van de bestaande Falcon-9 van Musk (vijftien ton). Binnenkort begint de Amerikaan met de eerste tests van de Falcon Heavy Rocket, dat een payload zal krijgen van 75 ton. Over vijf jaar moet de BFR gereed zijn voor de eerste Mars-missie. De bedoeling is dan om twee vrachtraketten op de planeet te landen voor het opzetten van een permanente basis.