AF-KLM-Martinair Cargo willen de bestaande samenwerking op vrachtgebied met China Southern verder uitbouwen.

‘Dat kan leiden tot een geïntegreerde commercieel en operationeel joint venture tussen Europa en China op vrachtgebied’, aldus de luchtvaartmaatschappijen.

De twee partijen hebben deze week een intentieverklaring ondertekend om op vier gebieden een verdere vrachtcoöperatie te onderzoeken. Centraal staat daarbij het verbinden van de netwerken van de twee vrachtgroepen in de wereld. Het gaat daarbij om het delen van capaciteit en het aangaan van ruimte-overeenkomsten.

Daarnaast willen de maatschappijen kijken hoe tussen de thuisclubs Guangzhou, Shanghai, Parijs en Schiphol de verschillende vrachtdiensten het best met elkaar kunnen worden gecombineerd en hoe de toegang tot deze capaciteit (belly en freighter) kan worden vereenvoudigd. Onderzocht wordt ook welke rol de vrachtafhandeling kan spelen voor de snelle transfer van vracht op de vier belangrijkste luchthavens.

Als laatste onderdeel willen de vrachtvervoerders ook de gemeenschappelijke mogelijkheden verkennen op het gebied van het pakket-en postvervoer tussen China, Europa en de VS.

Air France-KLM Cargo maakt momenteel al gebruik van de capaciteit op de vrachtvloot van China Southern Cargo nadat dochterbedrijf Martinair de vrachtvluchten staakte tussen Schiphol en China.