Groningen Airport Eelde (GAE) is de eerste Europese luchthaven waar vliegen met onbemande luchtvaartuigen, zoals drones, is toegestaan.


Dat meldt de directie van de regionale luchthaven.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de regeling van op afstand bestuurbare luchtvaartuigen zo aangepast dat de luchthaven als DroneHub GAE vanaf nu aan de slag kan. De luchthaven ziet daarbij een markt in het vervoer van noodmedicatie naar de Waddeneilanden, maar ook in vliegdiensten aan de landbouw.

Voorlopig wordt nog onderzocht hoe drones volledig kunnen worden geïntegreerd in het reguliere vliegverkeer, stelt de luchthaven. ‘Een van de eerste stappen die we gaan nemen is het zichtbaar maken van een drone op de radar. Stap voor stap onderzoeken we hoe we drones volledig en veilig kunnen integreren’, aldus havenmeester Onno de Jong.

Naar verwachting vinden aan het einde van het eerste kwartaal 2018 de eerste vluchten plaats op de luchthaven. Deze gecontroleerde vluchten worden alleen uitgevoerd door gediplomeerde piloten. De burgerluchtvaart zal geen hinder ondervinden van de vluchten met drones omdat het vliegen gescheiden plaats zal vinden’, aldus de luchthaven.