De nieuwe regeringspartijen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie willen voor Maastricht Aachen Airport (MAA) een grotere rol in de Nederlandse luchtvrachtmarkt.


Daarvoor hebben de toekomstige regeringspartijen deze week een motie ingediend tijdens het overleg over het vastgelopen selectiviteitsbeleid op de luchthaven Schiphol.
Het initiatief van CDA-kamerlid Martijn van Helvert om ‘niet mainportgebonden vrachtvluchten aanvullende ruimte’ te bieden op MAA kreeg naast de toekomstige regeringspartijen ook de steun van de PvdA.

De partijen willen ook dat de demissionaire regering en het toekomstig kabinet de toewijzing van niet gebruikte slots (vliegbewegingen) door luchtvaartmaatschappijen op Schiphol gaat optimaliseren, samen met de betrokken instanties. Eerder verzocht de Nederlandse vrachtsector het ministerie van Infrastructuur met het oog op het verlies van vrachtvluchten op Schiphol dit najaar de vrachtmaatschappijen een voorkeursbehandeling te geven bij het toewijzen van de resterende slots.